Skip to content

Jazz en het brein!

De laatste jaren is er veel neurologisch onderzoek gedaan onder andere bij dementerende mensen. Daaruit is gebleken dat het hersengebied waar we ons muzikale herinneringen opslaan bij dementie pas in een vergevorderd stadium wordt aangetast. Reden te meer om in de samenwerking met zorginstelling tanteLouise hier aandacht aan te schenken. Samen met de muziektherapeuten van tanteLouise heeft JazzBoZ een meerjarig project opgezet, waarbij cliënten van tanteLouise kunnen genieten van prachtige jazzmuziek.

In samenwerking met

Michael Varekamp:’Memories’

Michael Varekamp gaat op intieme wijze muzikaal ‘in gesprek’ met cliënten. Door middel van bekende klassieke jazzmuziek worden herinneringen opgeroepen en krijgen mensen de gelegenheid hun verhaal te vertellen, waar Michael Varekamp en begeleiding op zal anticiperen.

Foto © Piet Gispen Photography

Teus Nobel: ’Feelings’

Voor de cliënten waarbij geheugen minder concreet op te roepen is, gaat Teus Nobel, onder andere solotrompettist bij Orkest Koninklijke Luchtmacht en specialist op Flugelhorn, aan de slag om cliënten zintuiglijk te prikkelen met improvisatie, klankkleur en beleving. Voor Teus, JazzBoZ en tanteLouise een experiment, dat nu al smaakt naar meer! Recent was Teus op NPO1 bij Omroep Max tijdens het programma Max Academy waar hij samen met neurowetenschapper Eric Scherder (ook geen onbekende bij tanteLouise)  het college over het brein en muziek verzorgde.

Foto © Servee Wijsen