Skip to content

JazzBoZ celebrates Bill Bounders Big Band

Bruynzeel Keukens JazzBoZ celebrates Bill Bounders Big Band 

Al vanaf de eerste editie van JazzBoZ was Bill Bounders Big Band – kort gezegd: BBBB of 4xB- vaste gast, tot het doek viel in 1995. In 2021 zou het collectief 50 jaar bestaan. BBBB was mede-grondlegger van de populariteit van de hedendaagse Big Bands: een ode aan een zeer getalenteerd collectief waarvan velen de naam nog zeker zullen kennen en herinneren.

Wim Boenders
De eerste bezetting van BBBB in 1971
Het jaarlijkse BBBB-optreden bij De Kloof

BBBB en zijn oorsprong

Bill Bounders Big Band zag het levenslicht in 1971. Concertmeester Wim Boenders van de toenmalige Stichting BOV kwam op het idee om buiten de voorstellingen van de BOV een Big Band te vormen. De blazerskant van de BOV deed hem namelijk denken aan de sound van een kleine bigband, en dit wilde hij grootser aanpakken.

Wim Boenders en zijn zoon Fred, samen met Broer en Jac Goddrie, Miel en Pol de Bie en andere leden van het BOV-orkest vormden de basis van BBBB. Later sloten meer koperblazers aan, werd een ritmesectie gevormd en bestond de uiteindelijke Big Band uit circa 20 man.

Logischerwijs moest het collectief de naam van de oprichter krijgen, maar deze was allesbehalve swingend en commercieel. Er werd gekozen voor Bill Bounders: een swingend klinkende variant mét knipoog naar de oprichter. Met de vorming van het complete orkest en de goed gekozen naam was het collectief klaar om geschiedenis te schrijven.

BBBB repeteerde in Hotel Piet Mulders aan de Antwerpsestraatweg; later verhuisde het collectief naar Roosendaal. De nieuwjaarsconcerten van BBBB werden elk jaar in het hotel georganiseerd, en met groot succes: Big Bands die live optraden waren in die tijd schaars, dus heel muzikaal Bergen op Zoom liep warm voor dit swingende initiatief. De nieuwjaarsconcerten waren zelfs zó succesvol, dat door ernstig ruimtetekort uitgeweken moest worden naar de Stoelemat.

Het Nieuwjaarsconcert in Bergen op Zoom is sindsdien vaste prik geworden: elk jaar wordt dit traditiegetrouw voortgezet, hetzij door andere bands en collectieven.

Ook het jaarlijkse concert bij De Kloof was legendarisch: deze trok met gemak tientallen bezoekers en kon men in de buitenlucht onder het genot van een drankje genieten van de swingende klanken van het collectief.


Uitreiking van De Gouden Plaat aan Sylvain Frans (links)
Benefietconcert voor het Rode Kruis in 1986

Successen in alle vormen denkbaar

Bill Bounders Big Band heeft in zijn bijna 25- jarige bestaan ontelbare successen gekend: van het aansluiten van bekende gastartiesten en gerenommeerde muzikaal leiders tot uitermate succesvolle optredens in binnen- én buitenland. En niet te vergeten: het uitbrengen van een eigen LP.

Saxofonist Wim Boenders was de eerste muzikaal leider van BBBB. Toen hij zag dat het niveau van het orkest in rap tempo toenam, besloot hij dat het orkest beter af was met een muzikaal leider die het collectief beter zou kunnen begeleiden. Sylvain Frans -trompettist van de Vlaamse Opera- volgde Wim op. Later werd Sylvain opgevolgd door Marcel Hartendorp, met uiteindelijk Evert-Jan Kreulen die als laatste de rol van muzikaal leider van BBBB op zich nam.

En dan de gastartiesten die BBBB hebben vergezeld tijdens memorabele optredens: TootsThielemans, vibrafonist Sadi, saxofonist Etienne Verschueren, trompettist Bert Joris, trombonist Bart van Lier, saxofonisten Harry Verbeke en Ferdinand Povel, en zangeres Rita Deneve -die BBBB vergezelde tijdens de eerste uitzending van “De Tijd van Toen” voor BRT Radio.

Ook Lee Towers en Anita Meyer tijdens het benefietconcert voor het Rode Kruis in de Kring in Roosendaal, waar de Big Band uitgebreid met een leger aan strijkers omgedoopt werd tot West Brabants Metropole Orkest en waarbij Rogier van Otterloo de rol van dirigent op zich nam. En de lijst van gastsolisten gaat nog lang door.

Het collectief trad ondertussen op diverse festivals in heel Nederland en België, vond daarnaast ook nog tijd om op te treden tijdens een benefietconcert in de Koninklijke Vlaamse Opera van Antwerpen én namen ze een spotje op voor een jazz LP van K-Tel voor de Duitse TV.

De Gouden Plaat voor Merck toch hoe Sterck

Het moge duidelijk zijn dat het collectief succesvolle tijden heeft gekend, waarvan het hoogtepunt kwam in de vorm van een LP: Merck toch hoe Sterck. Onder leiding van opnameleider Danny Bernard en medewerking van geluidsman Ludo Pijnen werden een 10-tal nummers uit het repertoire opgenomen. Het bleek een enorm succes: in datzelfde jaar werd door de Vrienden van 4xB -een club die samen met sponsoring door Sigma10 de opnames mogelijk maakte- een gouden plaat aangeboden aan Sylvain Frans voor de verkoop van meer dan 1000 LP’s.

Bruynzeel Keukens JazzBoZ 2022

Tijdens Bruynzeel Keukens Jazzboz 2022 zal op zondagmiddag om 14:00u op het Beursplein Bill Bounders Orchestra optreden. Deze bigband staat momenteel onder leiding van Jan Spruit (oud-lid van BBBB). Dit orkest is voortgekomen uit het Bergs Senioren Orkest waar saxofonist Wim Boenders -nadat hij stopte bij BBBB- deel van uitmaakte. Wim maakte van het Bergs Senioren Orkest een volledige Big Band en trad op als muzikaal leider. De naam moest dan ook veranderd worden en werd Bill Bounders Orchestra.

Met dank aan:

  • Jacques de Groot, algemeen leider
  • Ludo Pijnen, geluidsman
  • Pol de Bie, trombonist en oud-lid van BBBB

Foto’s:

  • Toon Mol (Kloof), 
  • Thom van Amsterdam,
  • Piet Hansen en Ben Steffen