JazzCape

  • VOC Home/opdracht

Win the Battle!

De opdracht bestaat uit twee delen:

1. Maak met heel je klas een RAP die:

• Swingt
• Blues heeft
• Improvisatie kent

Er zijn verschillende theorieën over wat jazz is. Iedere muzikant bedacht er wel één. Er is veel gediscussieerd over wat Jazz is. Maar over Jazz moet je niet praten, Jazz moet je horen en voelen. Toch hebben we allemaal een gevoel bij wat Jazz is. En voor een ieder is dat weer anders. Daarom hebben wij als voorbeeld Wynton Masalis genomen. Wie is Wynton Marsalis? kijk op: wyntonmarsalis.org of wikipedia

Hij heeft ooit deze drie kenmerken genoemd voor Jazz:

Jazz Swingt
Jazz heeft Blues
Jazz kent Improvisatie

2. Maak daarbij met je klas een filmpje of een foto waarin je jouw school presenteert!

 

De Spelregels

Je maakt met je klas een RAP en een filmpje/ foto. Hulp voor de RAP vind je op deze site. Onder ‘swing, blues, en improvisatie’ vindt je verdere uitleg wat dat precies is. Hier rechts vindt je muzieksamples die je voor je RAP gaat gebruiken. Je kunt er zelf één uitzoeken. Sommige Samples zijn meer blues, andere meer Techno of meer Soul.

Wat zijn eigenlijk samples?

Een sample is een soort voorbeeld, wat je in dit geval kunt gebruiken om je eigen RAP te maken. In de hip hop worden ook samples gebruikt. Samples zijn dan hele kleine stukjes muziek, die men dan iedere keer terug laat komen. Dat noemen ze een ‘loop’. Meer weten over samples? Kijk op: wikipedia.org

Terug naar de opdracht:
De RAP wordt beoordeeld door professioneel rapper Kayaman! (www.kayaman.nl) Hij kiest van jullie school de beste uit.

De winnende klassen krijgen een workshop met Kayaman om je optreden voor te bereiden. Het kan dat je de tekst nog wat wil instuderen, wil leren beatboxen of improviseren. Ook van deze workshop maak je filmopnames. Het optreden in gebouw-T doe je met je klas, met of zonder Kayaman, dat bepalen jullie zelf.

De RAP mag natuurlijk ook gecombineerd worden met bijvoorbeeld dans of live muziek. Leef je uit!

Veel succes, en zorg dat je wint!

Op vrijdagochtend tijdens het jazzweekend gaan jullie allemaal naar The Battle in het poppodium gebouw T in Bergen op Zoom. Hier treed je dus zelf op of moedig je de klassen van je school aan tijdens the Battle. Alle optredens worden door een vakjury beoordeeld. Zij maken aan het einde van the Battle de winnaar bekend! Veel succes!

footervoconcert